Ahogyan számítottunk rá, és írtuk is előző heti figyelőnkben, nehéz hét volt az előző. Mind a Dow Jones Industrial Average, mind az S&P 500 5%-ot esett, és az indexek az év eleje óta még ennél is többet estek. Mégis, az elmúlt 12 hónaphoz képest jelentősen magasan maradtak.

A héten mégjobban beindul az eredményszezon (lásd lent a héten jelentő vállalatokat). A sok cég közül hat részvényt jobban megvizsgálunk heti figyelőnkben további 4 másik részvény mellett. Ezek a Levi Strauss & Co. (NYSE:LEVI), International Business Machines Corporation (NYSE:IBM), Intel Corp. (NASDAQ:INTC), Tesla (NASDAQ:TSLA), a McDonald’s (NYSE:MCD) és az Apple (NASDAQ:AAPL).

Image

A Heti részvényfigyelőben feltüntetett részvények a TőzsdeX szerzőinek saját véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési tanácsadásnak.

Íme a 65. heti (2022.01.24. – 2022.01.30.) részvényfigyelőnk:

INSIDER TRADE ALAPÚ RÉSZVÉNYEK
A közelmúltban történt belsős vásárlás a vállalatnál, amely a részvény árfolyamának növekedéséhez vezethet.

Asana (ASAN): Az Asana egy munkamenedzsment platformot üzemeltet az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten. A software-as-a-service (SaaS) alapon kínált szoftver lehetővé teszi csapatok számára, hogy jobban átlássák a feladatokat, gyorsabban végezzék el a munkát, miközben növeli a dolgozók elkötelezettségét azáltal, hogy mindenki láthatja, hogyan kapcsolódik a munkája a szervezet küldetéséhez. A vállalat korábban Smiley Abstractions néven volt ismert, majd 2009 júliusában Asana-ra változtatta nevét, 2008-ban alakult, székhelye a kaliforniai San Franciscóban található.

A President, CEO & Chair pozícióban tevékenykedő Moskovitz Dustin 2022-ben már 4 millió részvényt vásárolt, valószínűleg arra spekulál a vállalat vezetője, hogy a következő időszakban erősen fog teljesíteni az Asana és a hozzá tartozó részvény.

VALUE RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyek a fundamentális mutatók alapján alulértékeltek.

Levi Strauss & Co. (LEVI): A LEVI részvények árfolyama esett az elmúlt napokban, amit többségében annak volt köszönhető, hogy a befektetők úgy gondolják, hogy a farmergyártó cég nem fogja tudni teljes mértékben beépíteni az áraikba az inflációt és a megnövekedett költségeket. A jelenlegi negatív hangulat ellenére a Levi Strauss stabil bevételi forrásokkal rendelkezik, az eladások 41%-kal ugrottak meg a világjárvány sújtotta 1 évvel korábbi időszakhoz képest, illetve 3%-kal 2019 azonos időszakához képest. A ruhagyártó cég újabb értékesítési rekordjához nagyban hozzájárult a digitális csatornákon tapasztalható fellendülés. Szerintünk a szerdai jelentés után pozi

Alibaba Group (BABA): Az Alibaba részvényei több mint egy éve csökkenő tendenciát mutatnak, és az eladások a november 18-i jelentést követően felgyorsultak. A vállalat részvényenként 1,74 dolláros korrigált nyereségről számolt be, ami 34%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az árbevétel 36%-kal, 31,1 milliárd dollárra nőtt. Az eredmények elmaradtak a Zacks konszenzusos becslésétől, amely 1,87 dolláros korrigált nyereségre és 31,9 milliárd dolláros bevételre számított. A cloud részleg bevétele 33%-kal nőtt. Az Alibaba közölte, hogy a folyó pénzügyi évben 20% és 23% között várható az árbevétel növekedése az egy évvel korábbihoz képest, míg elemzők közel 28%-os növekedést vártak.

Az Alibaba következő jelentésére nemsokára számíthatunk, tavaly február 2-án jelentett a vállalat. A Zacks konszenzusos becslése szerint a korrigált profit 2,52 dollár lehet részvényenként, ami 25%-kal lenne alacsonyabb az egy évvel korábbi negyedévhez képest. A bevételek tekintetében 15%-kos növekedéssel 39,08 milliárd dollára számítanak.

Fundamentális szempontból hehéz olyan vállalatot találni, amely szebb növekedési múlttal rendelkezik, mint az Alibaba. A vállalat ötéves évesített nyereségnövekedési rátája 27%. A nehéz kínai szabályzói környezet ellenére a vállalat képes volt növekedésben maradni annak ellenére, hogy az e-kereskedelmi alaptevékenységében lassulás volt. Az Alibaba kínai üzletága nagyon hasonlít az Amazon amerikai üzletágára. Az Alibaba cloud üzletága ugyanakkor szilárd növekedést mutat, akárcsak az Amazon virágzó webes szolgáltatási üzletága.

Technikai szempontból nézve, úgy néz ki a BABA továbbra sem tud kitörni a downtrendből és ismét tesztelheti a 110-120 dolláros zónát, amelyet viszont hosszú távú befektetőink számára mi beszálló / leátlagolási lehetőségként tekintenénk. BABA részvényeinket mi továbbra is tartjuk hosszú távra, míg további leátlagolásban is gondolkozunk.

OSZTALÉKFIZETŐ RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyeket nem csak az árfolyam növekedése, hanem a kifizetett osztalék miatt érdemes vásárolni.

International Business Machines Corporation (IBM):  A mai nap zárás után fog jelenteni az IBM. A vállalat agresszívan fektetett be a felhő- és mesterséges intelligenciára összpontosító vállalkozásokba, miközben hagyományos szolgáltatásaiban nem tud sikereket elérni. A hónap elején az IBM jóváhagyta a 19 milliárd dolláros felhőszolgáltatásokkal foglalkozó üzletágának szétválasztását egy új részvénytársaságba, a Kyndrylbe, november 3-i hatállyal. Ez lehetővé teszi az IBM számára, hogy jobban összpontosítson a felhőalapú számítástechnikára és a mesterséges intelligenciára, és “lézerfókuszban legyen az 1 billió dolláros hibrid felhő lehetőség”. Jelenleg az IBM 5% fölötti osztalékhozamot fizet és azt ígérte befektetőinek, hogy a jövőben sem várható osztalékcsökkentés a Kyndryl kiválásával.

Intel Corporation (INTC): A szerdán jelentő Intellel már többször is találkozhattatok régebben heti figyelőinkben, osztalékfizető részvényekről szóló toplistánk 8. helyén vagy value részvényekkel foglalkozó toplistánk szintén 8 helyén. Az Intel most ismét szerepel heti figyelőnkben, hiszen egy esés után benézett 50 dollár alá és pénteken 49 dolláron zárt. A lehetőségre reagálva a CEO és számos igazgató kapott a lehetőségen és bevásárolt a részvényből. Mindenképp stabil befektetésnek gondoljuk az Intelt. A jelenlegi árfolyammal 2,64%-os osztalékot fizet 10-es P/E ráta mellett. Úgy gondoljuk a részvény rövidebb távon újra 52 dolláros érték környékén mellett mozoghat.

McDonald’s Corporation (MCD): A McDonald’s részvényei a világjárvány idején is nyertesek voltak, de ez a teljesítmény a csütörtöki eredményhirdetés során kerül majd tesztelésre. A gyorsétterem piac vezetője a negyedik pénzügyi negyedévben egy kis visszalépést tehet, miután a harmadik negyedévben visszatért a vendégforgalom növekedése. Az újabb nagy COVID hullám valószínűleg nyomást gyakorolt a keresletre, miközben felerősítette a munkaerőhiányt.

Mindezek ellenére a McDonald’s elég jól megtalálja a módját annak, hogy növelje az eladásokat a drive-thru és a kiszállítási csatornák fejlesztésével. Az üzletek is egyre jövedelmezőbbek, köszönhetően a karcsúsított menüknek és a növekvő átlagos rendelésméreteknek.

A nagy kérdés ezen a héten az, hogy a Mekinek lesz-e lehetősége/tere aggresszívabb áremelésre a következő néhány negyedévben a növekvő élelmiszer, munkaerő és szállítási árak kompenzálásaként. Ha igen, akkor a befektetők 2022-ben szokatlanul magas nyereséget láthatnak ettől az osztalékóriástól. Kíváncsian járjuk a McDonald’s jelentését csütörtökön.

GROWTH RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyek jövőbeli potenciálja nagy növekedési lehetőségre ad okot ugyanakkor ez nagyobb kockázattal párosul.

Tesla (TSLA): A Tesla szerdán teszi közzé jelentését, ami azt jelenti, hogy még több árfolyam-ingadozásra számíthatunk az amúgy is ingadozó részvénynél. Az elektromos autók specialistája legutóbb rengeteg jó hírrel szolgált a részvényesek számára, többek között az eladások, a nyereségesség és a cash flow szárnyalásával. A Tesla mindezeket jelentős ellátási lánc kihívások és hiányok mellett érte el Q3-ban.

Ezek a problémák valószínűleg még inkább befolyásolták a negyedik negyedévet, de a legtöbb befektető újabb siker értékesítési adatokra számít, mivel a bevételek több mint 50%-kal növekedve 16,2 milliárd dollárra ugrottak. Várjuk Elon Musk pozitív megjegyzéseit a kulcsfontosságú gyárak termelési eredményeiről a kínai Sanghajból, a németországi Berlinből, valamint a texasi Gigafactory-ból.

A Wall Street szorosan követni fogja a Tesla frissített növekedési kilátásait, amelyek több éven keresztül nagyjából 50%-os éves szállítási növekedést feltételeznek, 10-15%-os profitmarzs mellett. A vállalatnak továbbra is az élen kell szerepelnie, amely nem könnyű a dinamikusan növekvő versenytársak mellett.

Apple (AAPL): A világ legértékesebb technológiai vállalatának várva várt első negyedéves pénzügyi jelentését csütörtök délutánra tervezik. Az Apple a 2021-es pénzügyi évben a prémium technológiai termékekre fordított erőteljes fogyasztói kiadások és az iPhone-tól a Mac-eken át az iPad készülékekig terjedő alapvető termékcsaládok teljes felfrissítésének köszönhetően bámulatos évet zárt. A vállalat szárnyaló szolgáltatási szegmense pedig a növekvő árrés és az ismétlődő bevételek növekvő aránya miatt izgatja a befektetőket.

A csütörtöki jelentés valószínűleg tovább növeli ezt az optimizmust, mivel az értékesítés 118 milliárd dollár fölé ugorhat, a nyereség pedig részvényenként körülbelül 1,89 dollárra javulhat az egy évvel ezelőtti 1,68 dollárról. Hosszabb távon gondolkozva a részvényesek biztosan izgatottak az Apple jövőjét illetően, hiszen hatalmas készpénzkészletét a vállalat, arra használja fel, hogy kiterjessze vezető szerepét a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR) és potenciálisan az autóipar területén.

Érdemes figyelemmel követni Tim Cook CEO utalásait néhány ilyen lépésre, amikor az Apple 2022-re és távolabbi jövőjére vonatkozó innovációs terveiről beszél.

EHang Holdings (EH): Az autonóm légi járművekkel (AAV) foglalkozó kínai EHang-gal már többször is találkozhattatok oldalunkon. Új tagjaink bővebben ebben a hyper-growth cikkünkben olvashatnak bővebben az EHang-ról. 2 hete, ahogyan hírlevelünkben is megírtuk elég jó áron, 14,8 dolláron tudtuk bővíteni EH pozíciónkat. Szerencsére sikerült nagyjából az alján vásárolni és a részvény azóta szépen emelkedett, pénteken 17,61 dolláron zárt. A nagy emelkedés annak is köszönhető, hogy előző héten csütörtökön bejelentették, hogy 50 darab EH216 AAV-t rendeltek elő Japánban. A hírnek nagyon örültünk, hiszen az eddigi eladási adatok elég gatyrák voltak. Úgy gondoljuk a Japánok bizalma további lendületet adhat a részvénynek, és reméljük további megrendelések is fognak érkezni az EHanghoz. Ha esetlegleg 15 dolláros támaszhoz közeledne a részvény mindenképp megfontolnánk a vásárlást, de hosszabb távon folyamatos pozíciót építve a mostani 17 dollár körüli ár sem rossz.

Netflix (NFLX): A Netflix előfizetőinek növekedése tovább lassult az elmúlt negyedévben, és a menedzsment további lassulásra számít az első negyedévben. A kiábrándító növekedési kilátások hatalmas eladási hullámot indítottak el a Netflix részvényeiben. Mivel a Netflixet mindössze 35-szörös nyereséggel és a 2024-re tervezett nyereség 21-szeresével kereskedik, a Netflix kezd érdekes értékpapírnak tűnni. A COVID-19 járvány első hónapjaiban a Netflix (NASDAQ:NFLX) profitált az új előfizetők hatalmas előfizetési hullámából, mivel az emberek a zárva tartás alatt otthon keresett elfoglaltságot. Az előfizetők számának növekedése azonban lassul, amióta ez a kezdeti hullám 2020 tavaszán lehűlt. Úgy gondoljuk, hogy a mostani jelentés utáni hatalmas visszaesés jó beszállót jelenthet a hosszútávon befektetni vágyóknak és 400$ alatt bőven látunk potenciált a papírban.

Jogi nyilatkozat

A cikkben található információk mindenkor a szerző(k) magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. A teljes jogi nyilatkozat ezen az oldalon olvasható.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük