Boldog és sikerekben gazdag újévet kívánunk minden olvasónk számára! A 2022-es év mindenképp érdekesnek ígérkezik, a növekvő pénzkínálat és emelkedő infláció miatt egyre több ember számára bizonyossá válik, hogy a készpénz felhalmozása az egyik legrosszabb megtakarítási forma, és a magyar állampapírok is messze alulteljesítik az elvárt piaci hozamot. Alternatívaként sokan ingatlant és nemesfémeket vásárolnak, a fiatalabb generáció pedig inkább a tőzsdén és a kriptovaluták között keresi a megfelelő befektetési formát.

A Heti részvényfigyelőben feltüntetett részvények a TőzsdeX szerzőinek saját véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési tanácsadásnak.

Íme a 62. heti (2022.01.03. – 2022.01.09.) részvényfigyelőnk:

INSIDER TRADE ALAPÚ RÉSZVÉNYEK
A közelmúltban történt belsős vásárlás a vállalatnál, amely a részvény árfolyamának növekedéséhez vezethet.

Purple Innovation (PRPL): A Purple Innovation elsősorban matracokat és párnákat tervez és gyárt, de termékei közé tartoznak továbbá lepedők, matracvédők, ágykeretek, ülőpárnák, valamint takarók és paplanok is. Érdemes megnézni a bemutató videójukat (3:57 – lásd lent). A vállalat a termékeit közvetlenül a fogyasztóknak szóló online csatornákon, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi partnereken és online kiskereskedőkön keresztül, valamint a gyári outlet és a vállalat tulajdonában lévő bemutatótermeken keresztül forgalmazza és értékesíti. A Purple Innovation 2010-ben alakult, székhelye a Utah állambeli Lehiben található. A korábban 30 dolláron mozgó részvény az ősz folyamán a 20 dolláros támasz felé esett, amelyről novemberben letört és egyenesen 10 dollárig esett. Innen azonban szépen korrigált és az előző héten 13,27 dolláron zárt. 10,46 és 13,81 dollár között sok belsős vásárlás történt, amelyet összeértéke elérte a bitang 95 millió dollárt. Bár a korábbi elemzői célárak a 30 dollárt lőtték be a mostani frissített célárak ennek csupán félét 15 dollárt célozzák meg. Mi is hasonlóképp gondolkodunk és swing-trade opciót látunk a PRPL-ben 15-20 dollár közötti célárral.

Cantaloupe (CTLP): A Cantaloupe digitális fizetési és szoftverszolgáltató vállalat technológiai megoldásokat kínál a felügyelet nélküli kiskereskedelmi piac számára (pl. ital és ételautomaták). A vállalat integrált megoldásai a fizetési folyamatok feldolgozását, a logisztikát és a back-office menedzsmentet támogatja. Emellett szerepel továbbá ePort terméke, amely egy integrált fizetési eszköz, amelyet önkiszolgáló, felügyelet nélküli piaci alkalmazásokban használnak például árusító automaták, szórakoztató- és játéktermek, kereskedelmi mosodák, lég- és vákuummosók, autómosók, és amely megkönnyíti a digitális fizetést (lásd a lenti videón is). Stratégiai partnerséget kötött a Bakkt Holdings, LLC-vel, hogy a fogyasztók számára készpénzmentes élményt nyújtson a felügyelet nélküli kiskereskedelmi eszközökön, továbbá a Castles Technology-val egy következő generációs készpénzmentes eszközmegoldás bevezetése érdekében. A vállalat korábban USA Technologies néven volt ismert. 1992-ben alakult, székhelye a pennsylvaniai Malvernben található. A CTLP részvény korábban 10 dolláros támasz és 13 dolláros ellenállás között mozgott, azonban novembertől egészen 8 dollárig esett, amely úgy tűnik támaszpontként szolgált és az előző héten szépen visszapattant, pénteken 8,88 dolláron zárva. A 8 dolláros támaszponton történt pár belsős vásárlás is. Rövidebb távon mi 10 dolláros célárral vásárolnánk meg a CTLP részvényt, amely a pénteki árhoz képest 12,5%-os növekedési potenciált jelent.

Stitch Fix (SFIX): A Stitch Fix ruházati cikkek, cipők és kiegészítők széles választékát értékesíti weboldalán és mobilalkalmazásán keresztül az Egyesült Államokban. A Stitch Fix márkanév alatt farmereket, ruhákat, blúzokat, szoknyákat, cipőket, ékszereket és kézitáskákat kínál férfiak, nők és gyerekek számára. A vásálás során stílus szakértők segítségét kérhetjük, akik elmondásunk alapján kiválasztják számunkra a megfelelő ruhadarabokat (lásd a lenti képen). A vállalat korábban rack habit néven volt ismert, 2011 októberében változtatta meg nevét Stitch Fix-re. 2011-ben alakult, székhelye a kaliforniai San Franciscóban található. Bár decemberben 20 dollár környékén nagy mértékben (36,4 millió dollár) történt belsős vásárlás, a korábbi eladásokat tekintve azt játjuk, hogy mind a CEO, mind az elnök COO is eladta részvényeit, igaz még 30 és 60 dolláros árfolyamon. Az SFIX részvény a december folyamán 18-20 dollár között mozgott. Mi további esésre számítunk a részvény esetében 15 dollárig, amelyet shortolásra tartunk így megfontolandónak.

Sunnova Energy International (NOVA): A Sunnova Energy International leányvállalataival lakossági napenergia- és energiatárolási szolgáltatásokat nyújt az Egyesült Államokban. A vállalat üzemeltetési és karbantartási, felügyeleti, javítási és csere, berendezés-korszerűsítési, helyszíni energiaoptimalizálási és diagnosztikai szolgáltatásokat kínál. Lakossági napenergia-rendszerek flottája mintegy 790 megawatt termelési kapacitással rendelkezik, és mintegy 107 000 ügyfelet szolgál ki. A Sunnova Energy International 2012-ben alakult, székhelye a texasi Houstonban található. A NOVA részvény jelenleg a 25 és 30 dolláros sávban mozog és pénteken 27,92 dolláron zárt. Érdemesnek tartjuk figyelni a részvény közepes távú swing-trade lehetőséget szem előtt tartva, ideálisan 25 dolláron beszállva 30 dolláros célárral.

American Assets Trust (AAT): Az American Assets Trust egy teljes körű szolgáltatást nyújtó, vertikálisan integrált és saját maga által kezelt ingatlanbefektetési társaság (REIT), amelynek székhelye a kaliforniai San Diegóban található. A vállalat több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik az első osztályú irodai, kiskereskedelmi és lakóingatlanok megszerzése, fejlesztése és üzemeltetése terén az Egyesült Államokban, az ország legdinamikusabb, magas belépési korlátokkal rendelkező piacain, elsősorban Dél-Kaliforniában, Észak-Kaliforniában, Oregonban, Washingtonban, Texasban és Hawaiin. A vállalat irodaportfóliója körülbelül 3,4 millió bérelhető négyzetmétert, kiskereskedelmi portfóliója pedig körülbelül 3,1 millió négyzetmétert foglal magában. Ezen kívül a vállalat tulajdonában van egy vegyes használatú ingatlan (amely körülbelül 97 000 bérelhető négyzetméternyi kiskereskedelmi területet és egy 369 szobás all-suite szállodát foglal magában) és 2112 többlakásos ingatlan. A vállalat 2011-ben alakult az 1967-ben alapított American Assets magántulajdonban lévő vállalat ingatlanüzletágának utódjaként, és mint ilyen, jelentős tapasztalattal, hosszú távú kapcsolatokkal és széles körű ismeretekkel rendelkezik az alappiacokon, alpiacokon és eszközosztályokban. Az elnök-vezérigazató folyamatosan vásárol a cég részvényeiből, ahogyan a lenti képen is látható. Az AAT árfolyamgörbéjét tekintve pedig 37 dollárnál láthatunk egy ellenállási pontot, amelyet az előző héten áttört a részvény. Egyelőre figyelőlistára tartjuk érdemesnek az AAT-t és várnánk a vásárlással, amíg a 20 napos és 50 napos mozgóátlag keresztezi egymást.

VALUE RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyek a fundamentális mutatók alapján alulértékeltek.

FedEx Corporation (FDX): A FedEx az Egyesült Államok egyik legnagyobb logisztikai vállalata. Nap mint nap számos amerikai állampolgár rendel csomagot, amelynek jókora részét a FedEx szállítja, emellett pedig üzleti partnerei révén folyamatos cashflow-hoz jut a cég. A FedEx közel 100 milliárd dolláros éves bevételével és a tavalyi pénzügyi évben kiszállított mintegy 3 milliárd csomaggal a globális gazdaság szerves részét képezi. Ez teszi az egyik legjobb értékpapírrá 2022-ben és azon túl, mert bár az eladások összetétele a fogyasztói ízlés függvényében változhat, az alapvető igény, hogy az árukat A pontból B pontba szállítsák, soha nem fog megszűnni. A szállítás bevallottan alacsony árrésű üzletág lehet, de a nyereség aligha stagnál. Az FDX az előrejelzések szerint idén 20,37 dolláros részvényenkénti nyereséget fog elérni, ami több mint kétszámjegyű növekedési ütemet jelent. Ráadásul az EPS a következő pénzügyi évben is mintegy 11%-kal fog megugrani.

OSZTALÉKFIZETŐ RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyeket nem csak az árfolyam növekedése, hanem a kifizetett osztalék miatt érdemes vásárolni.

Kimbell Royalty Partners (KRP): A Kimbell megvásárolja és birtokolja az ásványkincsek kitermelési jogait az USA nagy szénhidrogéntermelésű régióiban található földeken, és jogdíjat szed be az ezekről a földekről származó olaj- és gáztermékek után. A vállalat birtokában 28 államban több mint 13 millió hektárnyi földterület van, olyan jelentős területeken, mint a texasi Permian-medence, a montanai Bakken-mezők és a pennsylvaniai Appalache gázvidék.

A részletekbe belemerülve, a Kimbell földbirtokain több mint 121 000 aktív kút található. Ebből több mint 46 000 a texasi Permian formációban található. Bár az olaj- és gázfúrás a Biden-kormányzat alatt lelassult, a magasabb árak bizonyos mértékig kompenzálják ezt, és a Kimbell idén növekvő bevételeket mutat. A harmadik negyedévben a felső sor 49,3 millió dollárt ért el, és rekordbevételt tartalmazott az olaj- és gázkitermelésből. Ez 23%-kal haladta meg az előző negyedévet. Az alsó sorban a nettó nyereség 7,5 millió dollárt ért el, ami 101%-os növekedést jelent.

Ahogy rátérünk az osztalékra, egy gyors pillantást vetünk a „kifizethető készpénzállományra”, amely az osztalékfizetést alátámasztó kulcsmutató. A Kimbell itt is rekordot ért el, részvényenként 50 cent állt rendelkezésre. Ez könnyedén támogatta a 37 centes törzsrészvény osztalékot, ami 19%-kal magasabb a második negyedéves kifizetéshez képest. Az osztalékfizetés 8,4%-os hozamot jelent, ami jóval magasabb, mint az S&P-ben jegyzett vállalatok átlagos osztalékja, és jóval magasabb, mint a jelenlegi kincstári kötvényhozamok. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy a KRP részvények 2021-ben lenyűgöző 90%-os nyereséget értek el.

Ready Capital Corporation (RC): A Ready Capital, egy ingatlanbefektetési társaság (REIT). A REIT-ek különböző ingatlanok, köztük lakó-, kereskedelmi és ipari eszközök megszerzésére, birtoklására, bérbeadására és kezelésére szolgálnak. A társaságok jövedelmüket bérbeadásból és értékesítési tevékenységből szerzik, és az adószabályok értelmében a nyereség egy meghatározott, magas százalékát közvetlenül a befektetőknek kell visszaadniuk. Az osztalékfizetés a megfelelés gyakori módja.

A Ready Capital a kereskedelmi ingatlanok szegmensében él, ahol inkább a kereskedelmi ingatlanhitelekre, mint a fizikai ingatlanokra összpontosít. A Ready ilyen hiteleket szerez, de kis- és közepes mérlegű kereskedelmi ingatlanhiteleket is kezdeményez, finanszíroz és kiszolgál. A Ready üzleti tevékenységének nagyobb részét a kisvállalkozások és többlakásos lakóházak ilyen jellegű hiteleinek finanszírozása teszi ki.

A vállalat 2021 folyamán mind a felső-, mind az alsó sorban folyamatos növekedést ért el. A legutóbbi negyedéves jelentésben, a harmadik negyedévre vonatkozóan a vállalat 187 millió dolláros bevételről számolt be, ami az elmúlt két év legjobb lenyomata. Az EPS 64 cent volt, ami a legmagasabb érték 20. 2Q óta, és 15%-kal magasabb a 2. negyedévhez képest.

Az osztalékbefektetők számára az EPS szám kulcsfontosságú mérőszám, mivel több mint elég magas volt ahhoz, hogy fedezze a 42 centes törzsrészvény osztalékot. Az osztalékot az elmúlt három negyedévben ezen a szinten tartották, miután a világjárványválság alatt ingadozott. Az 1,66 dolláros éves kifizetéssel az osztalék hozama lenyűgöző, 10,7%.

GROWTH RÉSZVÉNYEK
Olyan részvények, amelyek jövőbeli potenciálja nagy növekedési lehetőségre ad okot ugyanakkor ez nagyobb kockázattal párosul.

KnowBe4 (KNBE): Nem sokan vitatják a kiberbiztonság fontosságát. A kibertámadások száma a COVID-19 világjárvány kezdete óta több mint 500%-kal nőtt. A vállalatok évente dollármilliárdokat költenek az adatok védelmére a betörések és az adathalászat ellen. Ezzel együtt a kiberbiztonsági tudatossági képzés általában nem jut eszünkbe, mint a megoldás fontos része. A következő részvényválasztás a KnowBe4 (NASDAQ:KNBE), egy biztonságtudatosságot oktató vállalat, amely adathalász-támadásokat szimulál az alkalmazottak oktatása és a kiberbűnözés megelőzése érdekében. A KnowBe4 egy rendkívül jól skálázható megoldás, amely a kiberbiztonsági univerzumon belül egy még kihasználatlan réspiacra, az emberi rétegre összpontosít. A vállalat a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát használja ki, hogy automatizált képzési kampányokat hozzon létre részletes jelentéssel és elemzésekkel a döntéshozók számára.

Xpeng (XPEV): Egy évvel ezelőtt gyakorlatilag pontosan megegyezett az XPEV árfolyama a 2022 év eleji 50$-ral. A különbség azonban hatalmas a tavalyi és az idei fázis között: 2021-ben a vállalat már közel 100 000 okos elektromos okosjárművet értékesített, amely 263%-kal magasabb 2020-ban értékesített járműveknél. A vállalat idén több új modellt is bemutatott, továbbfejlesztette önvezető rendszerét, 2022-ben pedig már az európai terjeszkedés és a 2-300 ezer értékesített modell lesz a cél. A kínai állam is elkötelezett az elektromos autózás és az XPeng támogatása mellett, ezért úgy gondoljuk, hogy szinte 0 az esélye, hogy hasonló szakadások történjenek mint a BABA, HUYA és EDU részvények esetén.

Lehet, hogy egy kép erről: autó, út és , szöveg, amely így szól: „XPENG 41,751 Smart EVs delivered in Q4 2021 222% increase year-over-year Q4 2021 Q4 2020 41,751 12,964 16,000 Smart EVs Delivered in Dec 2021 181% increase year-over-year 98,155 Smart EVs delivered in 2021 263% increase year-over-year 7,459 P7 sports sedans delivered in Dec 2021 5,030 P5 family sedans delivered Dec 2021 Cumulative deliveries reached 137,953 S of Dec 31, 2021 2021 2020 98,155 27,041”

Jogi nyilatkozat

A cikkben található információk mindenkor a szerző(k) magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. A teljes jogi nyilatkozat ezen az oldalon olvasható.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük