Az Egyesült Államok és Kína megegyeztek, hogy a következő Glasgowban rendezendő nemzetközi éghajlat-politikai tárgyalások előtt mindkét fél részéről nagyobb kötelezettségvállalásra van szükség.

Kína és az Egyesült Államok, a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója megállapodott abban, hogy együttműködnek más országokkal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A vasárnapi közös nyilatkozatot a kínai klímamegbízott Xie Zhenhua és amerikai kollégája, John Kerry sanghaji tárgyalásai követték.

„Az Egyesült Államok és Kína elkötelezett az együttműködés mellett egymással és más országokkal a klímaválság kezelése érdekében, amelyet a helyzet által megkövetelt komolysággal és sürgősséggel kell kezelni” – áll a két nemzet közös közleményében.

Együttműködésük kulcsfontosságú az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló globális erőfeszítések sikeréhez. Pár kérdéses szituáció miatt, mint az emberi jogok, a kereskedelem és Kína Taiwannal és a Dél-Kínai-tengerrel szembeni területi követelései miatt félő, hogy ez az erőfeszítés meghiúsul.

Joe Biden elnökségének első pár órájában ismét csatlakozott az USA a párizsi klímaegyezményhez. Az új amerikai elnök 40 ország vezetőjét hívta meg az április 22-23-án megrendezésre kerülő virtuális konferenciára. A konferencia célja, hogy megvitassák az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket.

Az USA és más országok is új ambíciózus célokat állítanak fel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, azonban a kínai külügyminiszter jelezte, hogy Kína még nem fog új ígéreteket tenni a jövő heti találkozón. A rászoruló nemzetek számára pénzügyi segítséget fognak nyújtani a környezetvédő-fejlesztésekre.

Az üvegházhatást okozó gázok legfőbb kibocsátói is készülnek az ENSZ következő konferenciájára, aminek a célja, hogy a globális hőmérséklet emelkedés a párizsi megállapodásban elfogadott 1,5 °C alatt maradjon.

Az amerikai-kínai nyilatkozat szerint mind a két nemzet ki kívánja fejleszteni a karbonsemlegességre irányuló tervet a konferencián.

A közeljövőben további lépések közé tartozik a fejlődő országokban a zöld energiára való átállást támogató „nemzetközi beruházások és finanszírozás” fellendítése, valamint a fluorozott szénhidrogének, a hűtésben használt gázok, a légkondicionálók termelésének és fogyasztásának fokozatos csökkentése.

Két szempontból is nagyon jónak érezzük a hírt. Egyrészt az USA és Kína közötti feszültség csökkenése elősegítheti a kínai részvények emelkedését, másrészt a klímaváltozás okozta problémák megoldására mindkét ország valószínűleg tovább fogja támogatni az elektromos autógyártókat.

Ha még nem vagy Tőzsdex Pro tag, de több cikket szeretnél olvasni és támogatnád munkásságunkat, ide kattintva regisztrálhatsz hozzánk.

Kategória: Hírek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük