Cikkünkben három nagy value befektető, Ben Graham, Warren Buffett és Bill Miller történetéről és a value befektetésről írunk. Bár a legtöbb kezdő tőzsdéző a hyper-growth részvényeket kedveli és keresi, úgy gondoljuk hasznos megismerni a tőzsde minden oldalát, így a value befektetést is.

A value befektetés lényegében arról szól, hogy egy adott vállalat értékét számszerűsítsük a fundementumai, a cash-flow képességei alapján és amennyiben ez eltér az aktuális árfolyamtól, tehát alulértékelt a részvény akkor befektessünk. Hiszen az elemzés alapján a vállalatnak többet kell érnie a jövőben jelenlegi értékénél, és amennyiben ezen tényezőkben (fundamentumokban) nem lesz változás csak idő kérdése, hogy elérje a célárunkat. Rendszerint azok az emberek, akik élet / nyugdíjmegtakarításukat fektetik be, value részvényeket fognak keresni, hiszen számunkra fontos a stabilitás, a kisebb kockázat és a biztosabb megtérülés. Ezzel szemben a fiatalabb generáció jellemzően kevesebb tőkével kereskedik, nagyobb megtérülést és rövidebb időn belül vár, amelyhez természetesen magasabb kockázat is párosul.

Ben Graham

Történetünk első szereplője Ben Graham, aki 1894-ben született Londonban és a value befektetés atyjaként tartják számon. Befektetési filozófiájára jellemző volt a buy and hold stratégia, a fundamentális elemzés, a diverzifikáció és a biztonságos befektetés. A Columbia Egyetemen tanult, ahol később tanított is és bizony Warren Buffett tanára volt, akit később fel is vett saját wall streeti cégébe. Elmondása alapján karrierje során többet keresett egy részvénnyel, mint az összes többi befektetésével együttesen. Ez a befektetése pedig nem más volt, mint a GEICO. A GEICO nem volt egy hétköznapi value befektetés, ugyanakkor abban az időben egy új üzleti modelljük volt arra, hogy biztosítást áruljanak, közalkalmazottak számára. Az üzleti modell olyan egyszerű volt, hogy egy 12 éves is megértette, azonban rendkívül profitabilisnak tűnt.

Benjamin-Graham-fundamental.jpg
Ben Graham

Warren Buffet elmondása alapján a GEICO egy remek biznisz volt, jó áron, egy olyan befektetés, amelyet örökké tartana az ember. Graham 1948 és 1972 között vásárolt és tartott GEICO részvényeket 712 ezer dollárt befektetve (a vállalat 50%-a), amely végül 400 millió dollárt ért. Ez éves szinten 30%-os megtérülést jelentett, ami kiemelkedő a value befektetések között már nagyon jónak számító 16%-os éves megtérüléshez képest. Pár évvel később Graham tanítványa Buffet is hasonlóképpen tett és mindaddig vásárolt a GEICO-ból, míg az 100%-os leányvállalata lett a Berkshire Hathaway-nek.

A GEICO nem volt egy különösebb vállalat. Abból profitált rengeteget, hogy olcsó biztosítást árult olyan embereknek, akik nem maradtak fent sokáig, nem alkoholizáltak, nem törték össze az autóikat, tehát közalkalmazottaknak. Ugyanakkor az ötlet gazdái mégsem ők voltak, hanem az USAA-tól szereztek ihletet, akik hasonlóan cselekedve katonai tiszteknek adtak biztosítást. Mind Graham, mind Buffett azt szerette a cégben, hogy rém egyszerű volt és jól működött. Minden alkalommal, amikor ránéztek a vállalatra azt látták, hogy úgy tudott növekedni, hogy a számai továbbra is kiemelkedők voltak, így miért is adták volna el?

Warren Buffett

Az 1930-ban született, ma 90 éves Buffettre egyébként jellemző is, hogy nem az épp új és trendi részvényekbe fektet, hanem olyan vállalatokat keres, akik már bizonyítottak, de van előttünk jövőbeli potenciál. Buffettnek hasonlóan Grahamhez volt egy hasonló óriási pozíciója, ez pedig az Apple volt. A Berkshire 2016-ban kezdte el hatalmas Apple pozícióját építeni, amikor sokak szerint az Apple már túl volt a csúcsán. Velük ellenben Buffet nem így gondolta, és tetszett neki a szolgáltatási részleg növekedése, hogy a vállalat akvizíciók nélkül tud terjeszkedni, a jó menedzsment és a részvényvisszavásárlások. Így folyamatosan vásárolt Apple részvényeket emelkedő árakon is. 2020 végére Apple pozíciója elérte a 120 milliárd dolláros értéket, amely több, mint négyszerese volt befektetésének.

Lessons Warren Buffett learned from Benjamin Graham
A fiatal Warren Buffett és Ben Graham

Bill Miller

Történetünk harmadik szereplője az 1950-ben született Bill Miller, aki arról lett híres, hogy 1991 és 2005 között portfóliójával verte az S&P 500-at. Miller nagy részvénye az Amazon volt, amit a dot-com buborék tetéjén kezdett el vásárolni és tartott az egész zuhanáson keresztül, majd folyamatosan vásárolt hozzá. A különlegesség abban állt, hogy Miller látta a következetességet az Amazonban, látta, hogy teljesítik a küldetésüket a dot-com buborék ellenére, illetve folyamatosan növekednek és terjeszkednek. A sikere titka, így abban rejlett, hogy nemcsak felismerte a lehetőséget az Amazonban, hanem hitt benne, kitartott mellette és így folyamatosan vásárolt is belőle. Utólag visszanézve már könnyen láthatjuk, hogy mekkora növekedésen van már túl az Amazon és milyen bődületes ütemben tud növekedni.

Investor Bill Miller: One of the best buying opportunities of his life
Bill Miller

Következtetések

Cikkünk lényege tehát arra összpontosul, hogy fel kell ismerni a jó részvényeket, kitartani mellette és befektetni a sikeres vállalatokba, hiszen hosszú távon megtérülnek, mindaddig, míg a fundementumaik megfelelőek, a vállalat jövőképe bíztató, a menedzsment elszánt és kitart a vállalat mellett. Hosszú távú és nagy pozícióink megválasztása során mi is ezen tényezőket vizsgáljuk és bár vannak rövid távú kilengések (lásd Alibaba vagy XPeng), mindaddig, amíg a vállalat fundamentumaiban nem történik negatív változás, a vállalat vezetése elszánt, és a vállalat egészségesen tud növekedni, addig érdemes kitartani az ilyen részvények mellett és az eséseket beszálló lehetőségként felfogni. Ezt tesszük mind az Alibabával és az XPenggel. Ugyanakkor kisebb pozíciókat mi is vállalunk a rövidebb távú és nagyobb kockázatú megtérülés reményében, így portfóliónkat ez alapján diverzifikáljuk. A value részények kedvelői számára Osztalékfizető és Value foglalkozó sorozatainkat, míg a nagyobb megtérülést váró, kockázatkedvelőbbek számra a hyper-growth stock sorozatunkat ajánljuk.

Jogi nyilatkozat

A cikkben található információk mindenkor a szerző(k) magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. A teljes jogi nyilatkozat ezen az oldalon olvasható.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük