Cikkünk három barátnő, Tiffany, Brittany és Sarah történetéről fog szólni, akik az elmúlt 41 évben (1979-2020) félrerakták megkeresett pénzük egy részét, és ezt befektették az amerikai részvénypiacon. Mindhárman havi 200 dollárt tudtak félrerakni jövedelmükből 41 éven keresztül, összesen 99 000 dollárt. Mindhárom barátnő különböző befektetési stratégiát választott, ezért 41 év után jelentős különbség mutatkozott a befektetésük által keletkezett végösszegek között.

Tiffany, Brittany and Sarah

Tiffany, Brittany és Sarah egyaránt tisztában voltak a Buy and Hold stratégia előnyei, és mindannyian ugyanabba a dologba fektettek: az S&P 500 indexalapba. Miután vásároltak soha nem adtak el, és mindig visszaforgatták az osztalékot. De mindhárom nőnek különböző elképzelése volt, hogy mikor kell vásárolni és eszerint alakították stratégiájukat.

Tiffany és Brittany tisztában voltak azzal, hogy a tőzsde nagyon volatilis lehet, és szerették volna elkerülni a piaci összeomlásokat. Kiderült, hogy igazuk volt, mivel az elmúlt 41 évben öt jelentős piaci összeomlás történt, amint az itt látható:

US Stock Market Crashes 1979-2020

Dates of CrashDuration (Days)Percent DropEvent
8/25/1987-12/4/198710133.4%Black Monday
7/16/1990-10/11/19908719.7%Kuwait War
9/1/2000-10/9/200276849.0%Dotcom Crash
10/12/2007-3/9/200951456.5%Financial Crisis
2/19/2020-3/23/20203334.1%COVID Crash

Tiffany, aki az összeomlás előtt fektet be

Az évek alatt bebizonyosodott, hogy Tiffany-nak van a világon legrosszabb piaci időzítése. A havonta megspórolt 200 dollárját egy megtakarítási számlán tartotta, ahol éves 3%-ot hozamot kapott pénze után. Tette ezt mindaddig, amíg az aktuális csúcsához ért az amerikai részvénypiac, ekkor Tiffany befektetett és jött az összeomlás. Azzal kezdte, hogy félretett pénzét 8 évig megtakarítási számlán tartotta, ezután 1987-ben a fekete hétfőn, a 33%-os összeomlás előtt, betette az összes pénzét a tőzsdére. De soha nem adott el, ehelyett újra megtakarította készpénzét, hogy ezt tegye a következő öt piaci csúcson is. Minden alkalommal, amikor befektette az összes megtakarított készpénzét, azonnal láthatta hogyan omlik össze a piac. Legutóbb minden pénzét a 2020-as COVID-összeomlás előtti napon fektette be, amely napok alatt 34%-ot csökkent. Azóta készpénzt takarít meg, és várja a következő piaci összeomlást.

Ezzel a tökéletesen rossz piaci időzítéssel Tiffany még mindig nem teljesített túl rosszul. Az elmúlt 41 évben megtakarított és befektetett 99 000 dollárja most 773 358 dollárt ér. Annak ellenére, hogy csak az egyes piaci csúcsokon fektetett be, a Buy and Hold stratégiának köszönhetően így sem járt pórul. Mivel soha nem adott el, befektetése mindig helyreállt és virágzott, mivel a piac elkerülhetetlenül helyreállt, messze felülmúlva az eredeti belépési pontokat.

Brittany, aki mindig eltalálja a piac alját

Brittany, Tiffany-val ellentétben mindentudó volt. A havonta megspórolt 200 dollárját, Tiffany-hoz hasonlóan, szintén egy megtakarítási számlán tartotta, ahol éves 3%-ot hozamot kapott pénze után. Brittany azonban képes volt megjósolni mind az 5 piaci összeomlás pontos alját, és ő ezekben fektette be az addig felhalmozott pénzét. Britanny sem adott el soha, miután befektette az összes pénzét, várta a következő piaci összeomlást, amelyiknek az alján szintén betette az összes pénzét. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire nehéz megjósolni a piac alját.
1990-ben a Közel-Keleten kitört háborúval Brittany úgy döntött, hogy az összes készpénzét befekteti, amikor a piac csak 19%-kal esett vissza. De 2007-ben miután a piac 19%-ot esett vissza Brittany kivárt, és csak akkor fektetett be mikor 56%-os esésig jutott a piac, ismét tökéletesen megjósolva azt a pontos pillanatot. 2020-ban, Brittany bölcsen március 23-ig várta megtakarításainak piacra dobását, amikor már 34 %-os mínuszban volt az amerikai tőzsde.

Ezért az elképzelhetetlenül tökéletes piaci időzítésért Brittany-t megjutalmazta a piac. 99 000 dolláros megtakarítása mára 1 123 573 dollárra nőtt. Ez nagy javulás Tiffany-hoz képest, de érdekes megjegyezni, hogy az abszolút legrosszabb piaci időzítés és az abszolút legjobb között mindössze 45% a különbség. Mind Tiffany, mind Brittany a Buy and Hold stratégiának köszönhették nyereségük nagy részét.

Sarah, aki nem időzít

Sarah más volt, mint a barátai. Nem próbálta időzíteni a piaci csúcsokat vagy mélypontokat. Nem figyelte a tőzsdei árfolyamokat, és nem hallgatta a Portfólió, az Index és a HVG világvége jóslatait. Valójában csak egyet tett: azon a napon, amikor 1979-ben megnyitotta számláját, egy havi 200 dolláros automatikus beutalást indított egy S&P 500 indexalapba. Aztán soha többé nem nézte meg a számláját.

Minden hónapban számlája automatikusan 200 dollárt fektetett be indexalapjába, nem számított az aktuális árfolyam. Minden piaci csúcson és minden piaci mélyponton befektetett. Az első hónapban és az utolsó hónapban, valamint minden hónapban befektetett. A pénzét soha nem tartotta az éves 3%-ot hozó megtakarítási számlán.

Amikor Sarah készen állt a nyugdíjba vonulásra, kellemesen meglepődött azon, amit talált. Számlájának értéke nem kevesebb mint 1 620 708 dollárra növekedett. Annak ellenére, hogy ő nem birtokolta Brittany különleges képességét a piac aljának eltalálásával kapcsolatban, Sarah befektetése mintegy 500 000 dollárral múlta felül Brittany-ét.

Összegzés

99 000 dollár megtakarítás
S&P 500 indexalap, Buy and Hold stratégia
Tiffany (aki az összeomlás előtt fektet be): 773 358 dollár
Brittany (aki mindig eltalálja a piac alját): 1 123 573 dollár
Sarah (aki nem időzít): 1 620 708 dollár

Timing the market results

Természetesen Tiffany, Brittany és Sarah csak kitalált karakterek. Senki nem tudja konzisztensen eltalálni a piac tetejét és alját. De a példában szereplő számok valósak. Ha aggódsz, hogy túl magasan van a piac vagy félsz, hogy közeleg az összeomlás, gondolj bele, hogy vagy-e annyira jó a piac előrejelzésében, mint Brittany, aki napra pontosan eltalálta a piac alját. És még ha vagy is ilyen jó, vedd észre, hogy ez még mindig gyengébb stratégia, mint a korai és konzisztens befektetés, amelyet Sarah hajtott végre.

Mi a TőzsdeX-nél hiszünk benne, hogy a folyamatos, konzisztens befektetés meghozza hosszútávon a gyümölcsét, ezért minden hónapban igyekszünk megtakarításaink nagy részét részvényekbe forgatni. Ha tetszett a cikkünk mindenképpen like-old a bejegyzésünket Facebookon, illetve ha szeretnél több hasonló cikket olvasni itt regisztrálva minden cikkünk elérhetővé válik, és a munkásságunkat is támogathatod.

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található információk és elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Kifejezetten kiemeljük, hogy minden személy kockázatviselési hajlandósága más és más, a cikkben közölt információkat pedig kifejezetten csak ezen kockázatviselési hajlandóság ismeretében lehet értelmezni és értékelni. Ezért bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés befektetőnek való megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk és tozsdex.hu honlap nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért mindenkor tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén mindenképpen konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! Az előbb írtakra tekintettel az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. Az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az általa közölt hírek, elemzések, és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. A tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük