Mennyire vagy tudatos, amikor egy részvényt veszel? Mi alapján döntöd el, hogy mennyi részvényt veszel? Vásárláskor megtervezed, hogy milyen stratégia mentén fekteted be és veszed ki a pénzed?

Ha ezeket a kérdéseket nem tudod pontosan megválaszolni, bizonytalan vagy, akkor nagy a valószínűsége, hogy bizonyos helyzetekben, például, amikor mínusz 10%-ban van egy részvényed gyakran olyan rossz döntést hozol, amelyet később megbánsz. Ha szeretnéd ezt elkerülni akkor tudatosabban kell tőzsdézned, fel kell állítanod szabályokat, meg kell határoznod a stratégiádat és ezekhez tartanod magad. Ha alaposan utána néztél egy részvénynek és tudod, hogy fundamentális szempontokból jó részvény, tudod, hogy az esés csak rövid távú, akkor miért adod el sok százalék mínuszban? Valószínűleg azért, mert nem vagy elég magabiztos és megfelelő stratégiád.

Ebben a cikkben szeretnénk nektek segíteni, hogy tudatosabban fektessetek be. Magabiztosabbak legyetek és ezáltal elkerüljétek a rossz döntéseket. Ha teljesen kezdő vagy olvasd el Tőzsdei Alapok ingyenes oktatóanyagunkat is!

Mennyi részvényt vásároljak?

Amikor találsz egy részvényt, amit szeretnél vásárolni az egyik fő kérdés, hogy mennyi részvényt vegyél. Talán egy jobb kérdés az lenne: mennyi pénzt vagyok hajlandó veszíteni? A profi kereskedők minden kereskedésüket egyenlően kezelik, azáltal, hogy minden kereskedésen ugyanannyi pénzt hajlandóak veszíteni. Ez nem azt jelenti, hogy veszteséget akarnak generálni, hanem azt, hogy egy meghatározott veszteség alapján állítják be a stop lossukat és ez a veszteség alapján határozzák meg, hogy mennyi részvényt vegyenek. Általánosan tekintve ez a portfóliójuk maximum 2%-a. Tehát egy kereskedésen maximum a teljes portfóliójuk 2%-át hajlandók elveszíteni. Ez persze egyén függő, mondhatod, hogy kevésbé szeretnél kockázatot vállalni és neked ez lehet 1%, de mondhatod, hogy nagyobb kockázatot szeretnél vállalni és 3%-ban határozod meg. Ezt neked kell eldöntened, hiszen te ismered magadat, a hátteredet és a lehetőségeidet.

Ezen túl, amennyiben lehetséges egy részvénybe a teljes portfolió 10-20%-át teszik a profi kereskedők. Természetesen ezt könnyebb egy nagy portfólióval megtenni, azonban kevesen kezdenek hatalmas tőkével. Azonban, amennyiben ezek a szabályok mentén tanul az ember kereskedni, úgy mire nagyobb lesz a portfóliója már berögzülnek számára ezek a szabályok és jobb döntéseket tud később is meghozni. Ez mindenkinek az egyéni döntése persze, de érdemes hosszú távon gondolkozni. Idővel remélhetőleg növelni tudod a megtakarításod és portfóliód méretét is, és tekintve, hogy ezek a szabályok százalékok mentén vannak meghatározva nem lényeges, hogy neked éppen mennyi pénzed van.

Diverzifikáció

Kérdezheted, hogy nem biztonságosabb a diverzifikáció és sok részvényt venni? A profi kereskedők szeretik a legjobb ötleteiket pörgetni és a stop loss szabályuk alapján kezelni a kockázatot. A túl nagy diverzifikáció, azért nem jó számukra, mert csökkenti a profitjukat, és a piacot tükrözi, ezért talán jobb döntés egy ETF vásárlása. A túl alacsony diverzifikáció, pedig növeli a kockázatot, ezért még, ha nagyon is hisztek egy részvényben, sose fektessétek, az összes pénzeteket egy részvénybe.

Itt fontos megjegyezni a befektetés és a kereskedés közötti különbséget. Vegyünk egy futóversenyt példának. Két futó van, az egyik egyenletes ütemben halad a célig, míg a másik felváltva néha sétál néha sprintel. Nem tudjuk megmondani, hogy melyik futó lesz a győztes, ahogyan azt sem lehet megmondani, hogy a kereskedés vagy a befektetés a jobb. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik áll hozzá közelebb. A befektetők általában buy and hold stratégiát követnek, tehát megvesznek egy részvényt, amit aztán hosszabb távon tartanak, ami lehet több év, de akár több évtized is. Míg a kereskedők megpróbálják túlszárnyalni a piacot és rövidebb távú kereskedésekkel profitálni.

A kereskedőknek több fajtája van:

  • position trader: akik több hónapon, akár éveken át tartanak egy pozíciót
  • swing trader: csupán napokra vagy hetekre tartanak részvényeket
  • day trader: napi kereskedők, akik napon belül kereskednek
  • scapl trader: akik csupán percek, másodpercek leforgása alatt adnak vesznek

Mi a TőzsdeX-nél főként position és swing trade kategóriájú részvényekkel foglalkozunk. Előbbire példa a BABA, amelyet fél éves távlatra vásároltunk, de úgy gondoljuk, hogy egy hosszú távú befektetésnek is remek a részvény, hiszen fundamentumai alapján sok éven át tartanánk portfóliónkban. Swing trade jellegű részvény volt a LAZR, amelyet 32 majd 30 dolláron vettünk és egy részét eladtuk 40,4 dolláron ezzel kihasználva a piaci hullámokat, azonban position/befektetés jelleggel tartunk belőle hosszabb távra is. Legtöbbször olyan részvényeket választunk, amelyeket fundamentumai alapján több éven, akár évtizededen át is tartanánk a portfóliónkban, mint befektetést. A TőzsdeX-nél több számlánk is van, amelyeket külön kezelünk, más stratégia mentén ezzel kiszolgálva a hosszú távú befektetési és a kereskedési igényeket is. Minden vásárlásunkat és eladásunkat megírjuk hírlevelünkben rövid leírással ezáltal te is követheted a portfoliónk alakulását. Teljes portfóliónk sokmillió forintra tevődik. 2020 nagyon különleges év volt, nagyon sokat tudtunk keresni főként ezzel a 7 részvénnyel. Egy nagyon érdekes swing tradeünk volt a TESLA, amellyel 2 millió forintot kerestünk 10 nap alatt.

Reméljük, hasznosnak találtad a cikkünket, amelynek még nincs vége. A fent leírt szabályokat következő cikkünkben részletesen bemutatjuk egy 1 millió forintos porfólió példáján bemutatva. Ha szeretnéd következő cikkinket, részvényelemzéseinket és az összes TőzsdeX tartalmat elolvasni és magabiztosabb lenni a tőzsdei kereskedéseid/befektetéseid során próbáld ki TőzsdeX Pro szolgáltatásunkat, amelynek első hónapja kedvezményes 1990 Ft, amelyet ha nem tetszik szolgáltatásunk visszafizetünk neked. A szolgáltatással továbbá felkerülsz hírlevelünkre, így nem maradsz le a fontos hírekről, részvényvásárlásainkról és eladásainkról, illetve részese lehet TőzsdeX Pro közösségünknek is, ahol egy támogató kisebb közösségben teheted fel kérdéseidet. Nézd meg mit gondolnak, akik már előfizettek!

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található információk és elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Kifejezetten kiemeljük, hogy minden személy kockázatviselési hajlandósága más és más, a cikkben közölt információkat pedig kifejezetten csak ezen kockázatviselési hajlandóság ismeretében lehet értelmezni és értékelni. Ezért bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés befektetőnek való megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk és tozsdex.hu honlap nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért mindenkor tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén mindenképpen konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! Az előbb írtakra tekintettel az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. Az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az általa közölt hírek, elemzések, és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. A tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük