Kíváncsi vagy hogyan szoktuk megtalálni a számunkra legmegfelelőbb value, dividend és growth részvényeket? Úgy gondoltuk sokatok számára nagyon hasznos lehet ez a téma, ezért egy mindenki által elérhető cikkben fogjuk bemutatni nektek, hogyan találd meg a számodra ideális részvényeket egy ingyenesen elérhető oldal segítségével.

Csak az amerikai tőzsdén több ezer részvény közül válogathatunk, ezért a kezdő befektetők gyakran szembesülnek azzal, hogy a bőség zavara miatt nem tudják eldönteni melyik részvénybe fektessenek. Az elmúlt években a kezdő befektetők nagyrészénél az a jelenség volt megfigyelhető, hogy azon vállalatok részvényeibe tették az emberek a pénzüket, amelyet gyakorlatban is sokat használnak mint pl.: Coca-Cola, McDonald’s, Facebook, Amazon stb. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a megközelítéssel az a legnagyobb baj, hogy sokakat gyakorlatilag nem érdekel, hogy ezen vállalatok milyen értékeltségeken mozognak, bíznak benne, hogy pár hét vagy hónap múlva majd lesz valaki, aki többet ad ezekért az értékpapírokért, mint amennyiért ők vásárolták őket. Warren Buffett szavaival élve:

„Az ár az, amit fizetsz, az érték az, amit kapsz. Mindegy, hogy zokni vagy részvény, jó minőségű árut akkor szeretek venni, ha árleszállítás van.”

Kritikus fontosságúnak tartjuk, hogy mindenki, aki a tőzsdén fekteti be a pénzét fundamentális és technikai szempontok alapján meg tudja vizsgálni, hogy célszerű-e adott időpontban és árfolyamon vásárolni vagy éppen eladni egy cég részvényeiből. A részvények megtalálásához és kielemzéséhez kiváló alapot nyújt a finviz.com.

A finviz kezdőoldalán láthatunk egy keresési felülelet, ahol rá tudunk keresni egy általunk vizsgálni kívánt vállalatra, alatta pedig különböző menüpontokat látunk, amelyekre a későbbiekben még visszatérünk. Ezenkívül láthatjuk a 3 legnagyobb amerikai tőzsdeindexet (DOW, NASDAQ, S&P500), illetve láthatjuk, hogy adott kereskedési napon mely részvények emelkedtek és csökkentek a legtöbbet, melyek értek el új csúcsokat és mélypontokat, hol történt insider buying vagy selling, mely vállalatok állnak jelentés előtt és után, továbbá RSI-vel és volatilással kapcsolatos mutatók alapján is feldob a finviz pár részvényt.

A menüpontokra visszatérve, érdekes információt találunk szinte mindegyik menüpont alatt, pár képen bemutatunk párat. Ha pedig jobban el szeretnétek mélyedni ebben érdemes ellátogatni a Finviz oldalára.

A fenti képeken is láthattuk, hogy sok hasznos információt tartalmaz az oldal, amikre érdemes rápillantani, de a legjobb részvények megtalálásához a „Screener” menüpont fog segítséget nyújtani.

Miután a Screener menüpontra kattintottunk, 7719 (többségében amerikai) tőzsdén jegyzett vállalat részvényei közül válogathatunk és ezeket szűrhetjük a nekünk tetsző szempontrendszerek alapján. A Screeener menüponton belül érdemes az „All” fülre kattintani, így egyszerre tudjuk szűrni a részvényeket fundamentális és technikai szempontok alapján.

A 20 legjobb osztalékfizető részvényről szóló toplistánk megírásakor is nagy segítségünkre volt a finviz, ugyanis egyszerre tudtunk szűrni olyan mutatókra, mint a Dividend Yield (éves osztalék mértéke), Payout Ratio (a nyereség hány százaléka a kifizetett osztalék) és P/E (árfolyam/nyereség). Természetesen ezeken a mutatókon kívül több fontos dolgot is meg kellett vizsgálnunk osztalékfizető részvényekről szóló toplistánk megírásakor, ahogy nektek sem érdemes csak a finviz alapján dönteni egy adott részvény mellett történő vásárlásról vagy eladásról.

Természetesen nem csak kiváló osztalékfizető részvények megtalálására alkalmas a Finviz. A szűrők megfelelő beállításával találhatunk growth részvényeket, mi például így találtuk meg a Hyper-growth stocks sorozatunk 1. részében szereplő One Stop System (OSS) részvényt, amely 1 hónap alatt közel duplázódott, illetve a Finviz segítségével találtunk egy szerintünk rendkívül alulértékelt technológiai részvényt is.

A részvények szűrése mellett lehetőség van az oldalon arra is, hogy a részvényeket jobban megvizsgáljuk, ehhez pedig elég beírni a vállalat nevét vagy ticker-jét a fent található keresőmezőbe.

Miután kiválasztottunk az általunk elemezni kívánt vállalatot, láthatjuk a vállalat grafikonját, amelyen több technikai elemzéshez szükséges adat található. Az egyenes vonalak az eddigi támaszokat és ellenállásokat jelzik, a másik 3 három „nem egyenes” vonal pedig a 20, 50 és 200 napos mozgóátlag alakulását mutatja.

Ha lejjebb görgetünk láthatjuk a legfontosabb fundamentális mutatókat, amelyeket mindenképp érdemes megvizsgálni. Ebben a cikkben nem fogjuk egyesével bemutatni őket, mert túl hosszúra nyúlna az ismertetés. A fundamentális mutatók mellett van pár fontos technikai mutató is, mint például a sokak által figyelt RSI.

A technikai és fundamentális mutatók után a részvényelemzők értékeléseit és célárait láthatjuk. Ezzel legyünk kicsit kritikusat, érdemes megnézni a dátumot, mikor kapta az adott értékelést a vállalat. A gyorsan növekvő vállalatokra vonatkozó célár sokszor köszönőviszonyban sincs az aktuális részvényárfolyammal.

Az elemzők értékelései után pedig a vállalattal kapcsolatos híreket láthatjuk, kattintható link formájában.

Köszönjük, hogy végigolvastad cikkünket, reméljük, hogy a közeljövőben mankót jelenthet a részvénykiválasztásban. Ha tetszett a cikkünk, olvasd el a honlapunkon szereplő többi cikkünket is, illetve ha szeretnéd támogatni a munkánkat és Magyarország egyik legjobb prémium tőzsdei közösségének tagja lenni, regisztrálj TőzsdeX Pro tagságunkra.

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található információk és elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. A tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Kifejezetten kiemeljük, hogy minden személy kockázatviselési hajlandósága más és más, a cikkben közölt információkat pedig kifejezetten csak ezen kockázatviselési hajlandóság ismeretében lehet értelmezni és értékelni. Ezért bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés befektetőnek való megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk és tozsdex.hu honlap nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért mindenkor tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén mindenképpen konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! Az előbb írtakra tekintettel az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. Az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az általa közölt hírek, elemzések, és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. A tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük