Cikkünkben a kínai live streaming piac négy szereplőjét fogjuk megvizsgálni fundamentális szempontból. A két piacvezető vállalatról a HUYA-ról és DOYU-ról már sokat olvashattatok nálunk. Októberben bejelentették, hogy egyesülnek, amely következtében esett a részvények árfolyama. A mai piacielemzésünk során további két másik szereplőt is megvizsgálunk a BILI-t és a MOMO-t.

HUYA

A HUYA Inc. élő játékközvetítés platformokat működtet a Kínai Népköztársaságban. Élő közvetítései között a számos játék (kb. 3800) köztük mobil, PC és konzol játékok közvetítése mellett különböző szórakoztató műsorokat is lehet látni például tehetségkutató műsorokat, szabadtéri eseményeket és egyéb élő közvetítéseket. A céghez tartozik még a Nimo TV is, amelye élő játékközvetítéssel foglalkozik főként Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában. A cég szolgáltatásai között szerepel még az online hirdetés és marketing szolgáltatások, mellett szoftverfejlesztés és internetes szolgáltatások. A céget 2014-ben alapították, székhelye Guangzhou, Kína.

A vállalat jelenlegi árfolyama 19 dollár, amely 29,2%-al kevesebb, mint a vállalati cash-flow és jövőbeli potenciál alapján becsült értéke: $26,82. A vállalat legnagyobb tulajdonosai:

NévTulajdonhányad
Tencent Holdings Limited47,6%
JOYY Inc.16,31%
Capital Research and Management Company4,57%
Morgan Stanley Investment Funds3,38%
ARK Investment Management LLC3,33%
HUYA legnagyobb tulajdonosai

A vállalat következő negyedéves jelentése 2021 március 21-én lesz. Előző jelentésében (november 11) nettó bevétele 24,3%-kal, bruttó profitja 52,7%-kal nőtt előző év ugyanezen időszakához képest, ugyanakkor novemberben októberhez képest 17,3%-kal nőtt a short érdeklődések száma.

DOYU

A DouYu tevékenységében hasonló a HUYA-hoz, interaktív játékok és szórakoztató tartalmakat közvetít élőben Kínában. A vállalat továbbá eSport csapatokat szponzorál, illetve eSport versenyeket szervez. Az élő közvetítés mellett videókat is lehet nézni platformjukon, illetve az élő közvetítéseket visszanézni. A vállalatot 2014-ben alapították, székhelye a mára jól ismert Wuhan.

A vállalat jelenlegi árfolyama 11,98 dollár, amely 30,3%-al kevesebb, mint a vállalati cash-flow és jövőbeli potenciál alapján becsült értéke: $17,2. A vállalatban jelenleg 1,31%-os részesedése van az ARK Investmentnek, amelyet az utóbbi időben csökkentett. A vállalat legnagyobb tulajdonosai:

NévTulajdonhányad
Tencent Holdings Limited37,53%
Shaojie Chen (társalapító, CEO)14,93%
Sequoia Capital China7,06%
Yijun Wang5,62%
Wenming Zhang (társalapító, igazgatósági tag)3,73%
DOYU legnagyobb tulajdonosai

A vállalat következő negyedéves jelentése 2021 március 18-án lesz. Előző jelentésében (november 11) nettó bevétele 37%-kal, bruttó profitja 16,6%-kal nőtt előző év ugyanezen időszakához képest.

HUYA – DOYU egyesülés

Idén novemberben bejelentették, hogy a HUYA és a DOYU egyesül, amely vélhetően 2021 első negyedévében valósul meg. Az egyesülést a Tencent Holdings kezdeményezte, amely a létrejövő vállalatban 68%-os többségi tulajdonos lesz majd. Az egyesülésnek köszönhetően a létrejövő vállalatóriás piacvezető lesz 300 millió felhasználójával és 80%-ban fogja uralni az eSport piacot Kínában. A Tencent a világ legnagyobb játékkiadója, porfóliójában szerepel többek között a Fortnite és a League of Legends és a Clash of Clans is. Az egyesülés következtében szorosabb együttműködési lehetőségek és jobb alkupozíció nyílik meg a vállalatok előtt. Az egyesülést követően a HUYA marad a piacon, míg a DOYU részvényesek 0,73 HUYA részvényt kapnak majd részvényükért. A egyesülés zárásakor a HUYA részvényesek között 200 millió dollár, míg a DOYU részvényesek között 60 millió dollár osztalék kerül majd kifizetésre.

BILI

A Bilibili Inc. online szórakoztató szolgáltatásokat nyújt Kínában. Az élő közvetítés mellett, videókkal és mobiljátékokkal is foglalkozik. Stratégiai megállapodása van a Tencent-tel animék és játékok megosztásáról platformján. A vállalatot 2009-ben alapították, székhelye Shanghai, Kína.

A vállalat jelenlegi árfolyama 67,79 dollár, amely 16%-kal több, mint a vállalati cash-flow és jövőbeli potenciál alapján becsült értéke: $58,44. A vállalat legnagyobb tulajdonosai:

NévTulajdonhányad
Rui Chen (CEO, elnök)14,23%
Tencent Holdings Limited12,59%
Yi Xu (alapító, igazgatósági tag)8,32%
Alibaba Group Holding Limited6,81%
Innovative Team Holdings Limited5,57%
Sony Corporation4,98%
BILI legnagyobb tulajdonosai

MOMO

A Momo Inc. egy mobil-alapú közösségi és szórakoztató platformot működtet Kínában. Közösségi platformján számos tartalmat érhetnek el a felhasználók, mint például élő tehetségkutató műsorokat, rövid videókat, közösségi játékokat, élő chatelési lehetőséget és mobil karaokét. A Momo üzemetleteti továbbá a Tantan társkereső appot, amely hasonlóan működik, mint a nyugati világban elterjedt Tinder. A vállalatot 2014-ben alapították, székhelye Peking, Kína.

A vállalat részvényének értéke jelentősen esett az évben a vártnál rosszabb negyedéves jelentések következtében. Jelenlegi árfolyama 13,59 dollár, amely 42%-kal kevesebb, mint a vállalati cash-flow és jövőbeli potenciál alapján becsült értéke: $23,42. A vállalat legnagyobb tulajdonosai:

NévTulajdonhányad
Yan Tang19,22%
Renaissance Technologies Corp.6,78%
Overlook Investments, Ltd3,64%
BlackRock, Inc.3,31%
The Vanguard Group, Inc.2,52%
Alibaba Capital Partners2,39%
MOMO legnagyobb tulajdonosai

A négy vállalat teljesítménye

Az alábbi ábrákon láthatjátok a négy vállalat bevételének, bruttó profitjának, EBITDA-jának és aktív felhasználók számának változását 2018 első negyedéve és 2020 harmadik negyedéve között. Tevékenységük alapján a HUYA, a DOYU, és a BILI áll legközelebb egymáshoz, azonban a szélesebb szolgáltatási körrel rendelkező MOMO-t is belevettük elemzésünkbe. Láthatjuk, hogy a HUYA és DOYU teljesítménye nagyon közel áll egymáshoz és egyesülésük révén jelentősen fogják dominálni a piacot.

 HUYADOYUMOMOBILI
Price19$11,98$13,59$67,79$
Cash/share6,98$2,81$9,04$6,46$

A táblázatból jól látszik, hogy mindegyik vállalatnak stabil pénzügyi háttere van, egyik vállalatot sem fenyegeti a csőd veszélye, ráadásul a Momo kimondottan magas készpénzállománnyal rendelkezik az értékeltségéhez viszonyítva.

A grafikonokból leolvasva pedig az látszódik, hogy a pénzügyi mutatókban a Momo simán veri a Bilibili-Douyu-Huya hármast, azonban ellene szól, hogy az elmúlt negyedévekben drasztikusan esett mind a bevétel, mind a profit, illetve az aktív felhasználók számát sem tudta érdemben növelni. Ha a Momot kivesszük a képből, és a három tevékenységében egymáshoz nagyon közel álló vállalatot vizsgáljuk meg, azt vesszük észre, hogy bevételben, profitban és aktív felhasználók számában sincsen nagy különbség a vállalatok között (leszámítva, hogy a Bilibili EBITDA-ja negatív egyelőre, inkább a növekedésre fókuszál).

A négy vállalat értékeltsége

Most következik elemzésünk legizgalmasabb része, vessünk egy pillantást, hogy a fenti vállalatok milyen piaci értékeltségen mozognak:

 HUYADOYUMOMOBILI
Market cap4,47B3,85B2,84B23,41B

A fenti 4 vállalat fundamentumait megvizsgálva, érezhetően sokkoló a különbség a HUYA-DOYU-MOMO hármas és a BILI értékeltsége között. Ha a Momot most kivesszük a képből és csak a másik 3 vállalatra koncentrálunk, számunkra érthetetlen, hogyan lehet a Bilibili market capje háromszorosa a Huya és a Douyu együttes piaci értékének. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a világ egyik legértékesebb vállalata (Tencent) támogatja a HUYA-DOYU egyesülést, akkor az ilyen mértékű különbség józan ésszel megmagyarázhatlan.

Reméljük tetszett a kínai streaming szolgáltatókkal kapcsolatos fundamentális elemzésünk, és ez alapján könnyebben tudtok dönteni, hogy megéri-e beszállni az egyes vállalatokba. Mint a legtöbben tudjátok nekünk a fent említett 4 vállalat közül háromban is van érdekeltségünk (Douyu, Huya, Momo), azonban továbbra is azt javasoljuk, hogy ezekbe a vállalatokba csak hosszútávon (legalább 1-3 év) érdemes fektetni. Elemzésünket pedig egy Warren Buffet idézettel zárjuk:

„A tőzsdén a türelmes befektetők nyerik el a türelmetlenek pénzét”

Warren Buffett

Jogi nyilatkozat

A jelen cikkben található információk és elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. A cikkben, csakúgy, mint a tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Kifejezetten kiemeljük, hogy minden személy kockázatviselési hajlandósága más és más, a cikkben közölt információkat pedig kifejezetten csak ezen kockázatviselési hajlandóság ismeretében lehet értelmezni és értékelni. Ezért bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés befektetőnek való megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk és tozsdex.hu honlap nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért mindenkor tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén mindenképpen konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! Az előbb írtakra tekintettel az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. Az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az általa közölt hírek, elemzések, és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. A tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük