Bizonyára tudjátok, hogy 2020 december 31-el a Egyesült Királyság hivatalosan is elhagyja az EU-t. Ennek számos gazdasági következménye lesz, azonban mi most a Revolut-ot érő hatásokat fogjuk megvizsgálni, illetve leírni, hogy mi mire számítunk és mit fogunk tenni.

A Revolut kereskedési cége a Revolut Trading Limited (RTL) a brexitet követően is ez Egyesült Királyságban fogja folytatni tevékenységét, így továbbra is az egyesült királyságbeli „pénzügyi magatartást figyelő hatóság” (Financial Conduct Authority, FCA) ellenőrzése alá fog tartozni, azonban az EU-s szabályozás alá már nem fog tartozni, így a korábbi kettős (FCA és EU-s) védelem helyett már csak az FCA-védelmét fogják élvezni a felhasználók. Ez azt jelenti, hogy panasz esetén nem tudtunk az EU-hoz fordulni és EU-s kompenzációt igényelni, hanem az egyesült királyságbeli Financial Ombudsman Service (FOS)-nál tudunk panaszt tenni. A két „védőháló” nagyobb biztonságot jelentene az EU-s állampolgárok számára, ugyanakkor a Revolut szerint az Egyesült Királyság követelményei is hasonlóan szigorúak, mint az EU-sak.

A befektetéseinket továbbra is az amerikai DriveWealth LLC fogja kezelni és így továbbra is az amerikai Securities Investor Protection Corporation (SIPC) védelme alá fog tartozni. Ez azt jelenti, hogy befektetéseink 500 000 dollárig védelmet élveznek. Ehhez nem szükséges, hogy amerikai állampolgárok legyünk, hiszen, amíg a befektetéseinket kezelő társaság (esetünkben DriveWealth LLC) a SIPC tagja, addig mi is részesülünk a védelemben.

A Revolut két lehetőséget ad befektetőinek:

Első opció:

2021 január 1-től is a Revolut Trading Limited-del (RTL) kereskedik, amelynek feltétele, hogy elfogadja az alábbi feltételeket:

  • saját szándékából kereskedik az RTL-el
  • folyamatos kapcsolat keretében kereskedik az RTL-el
  • elismeri, hogy tájékoztatták, hogy olyan értékpapír-kereskedési szolgáltatóval áll viszonyban, amelynek nincs engedélye az EU-ban
  • illetve tudomásul veszi, hogy az RTL-el való kereskedés során nem élvezi az EU-s szabályozások és befektetőkártalanítás védelmét

Második opció:

Amennyiben nem fogadod el a fenti feltételeket úgy el kell adnod minden részvényedet és kivenni a befektetési számládról, hiszen 2021 január 1-étől csak, így fogod tudni használni a Revolut kereskedési szolgáltatását. Amennyiben a kivett pénzzel meghaladod azt az összeget, amelyet befektettél, nyereséget értél el, így ez után adóznod kell majd. Ez természetesen minden esetben érvényes és minden évben kell adóbevallást készítened. Érdemes továbbá a veszteségedet is bevallanod, hiszen ezt később le tudod vonni majd a fizetendő adódból, amennyiben nyereséged lesz majd.

Amennyiben nem fogadod el a feltételeket és nem veszed ki a pénzed 2021 január 1-étől csak úgy tudsz majd kereskedni / kivenni a pénzed, ha elfogadod a feltételeket. A Revolut továbbá közölte, hogy 2021-ben szeretne EU-s engedélyt szerezni Írországban, amellyel újra EU-s védelem és befektetőkártalanítás alá tudna tartozni.

Ha eddig még nem találkoztál vele december végéig biztosan fogsz akár egy frissítés során, akár egy vételi/eladási megbízás során az alábbi képpel találkozni, ahol el tudod dönteni az álláspontod.

Mit gondolunk?

Nem gondoljuk, hogy össze fog dőlni a világ vagy rövid távon csődbe menne a Revolut. Fontos számukra, hogy legyen EU-s engedélyük és várhatóan mindent meg fognak tenni, hogy megkapják és felhasználóik nagyobb biztonságban érezhessék magukat. Fontos azonban nyomon követni, hogy az Egyesül Királyság milyen egyezség mellett hagyja majd el az EU-t. Egyelőre még mindig nincs semmilyen megállapodás. Reméljük azonban, hogy lesz kettős adóztatást elkerülő egyezmény. Továbbra is figyelni fogjuk az eseményeket mind az Egyesül Királyság és az EU között, mind a Revolut és az EU között.

Úgy gondoljuk, hogy a befektetéseink továbbra is biztonságban lesznek, ugyanakkor a jövőben jobban fogunk figyelni, hogy befektetéseink diverzifikáltak legyenek, így gondolkozunk abban, hogy több pénzt mozgatunk át Revolutról Trading212-re, amely ugyan szintén az Egyesült Királyságban van bejegyezve ugyanakkor van EU-n belüli (Trading 212 Bulgaria) társasága. A későbbiekben erről még írunk részletesebben is, hiszen a brexit csak egy szempont, amiért növelni szeretnénk Trading212-es portfóliónk értékét.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, részvényelemzéseinkről, esettanulmányainkról vagy heti részvényfigyelőnkről regisztrálj TőzsdeX Pro előfizetésünkre. Az első hónap kedvezményes 1990 Ft, amelyet ha nem vagy elégedett 100%-ban visszatérítünk. Bővebb információért látogassatok főoldalunkra!

Kategória: Hírek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük