A kereskedési ötlet

Ha szeretnénk a tőzsdén sikeresen szerepelni, nem hagyatkozhatunk pusztán a megérzéseinkre, meglapozott kereskedési ötletekre is szükségünk lesz. A feladatunk tehát az, hogy kiválasszunk egy olyan instrumentumot, amely egy megfelelő beszállási pont mellett ígéretes befektetési sztorit rejt magában. Ezután már csak annyi feladatunk van, hogy egy olyan tranzakciót kössünk, amellyel az általunk feltételezett árfolyamváltozás bekövetkezése nyereséget jelenthet számunkra.

Hogyan találjuk meg a megfelelő célpontot?

A megfelelő befektetések megtalálásához nagyon gyakran elegendő a józan paraszti ész, annyi ugyanakkor bizonyos, hogy követnünk kell a nagyvilág eseményeit és híreit, mert aki bezárkózva, információktól elszigetelten él, az nyilván a megfelelő következtetéseket sem tudja levonni.

Nehéz feladat lenne az összes tőzsdén jelen levő vállalatot teljes mélységben megismerni, és folyamatosan figyelemmel kísérni világszerte, erre még a legprofibb és legnagyobb befektetők sem képesek. A TőzsdeX-nél fontosnak tartjuk azonban, hogy a legnagyobb nemzetközi cégeket figyelemmel kísérjük.

A kiemelt cégek árfolyamának alakulását folyamatosan nyomon követjük és elemezzük, a híreket pedig, amelyek hatással lehetnek a nagyvilág piacaira és a vizsgált papírokra, nem csak követjük, hanem összegyűjtjük, feldolgozzuk és megosztjuk veletek különböző felületeinken. Segítünk nektek megszűrni azokat a híreket, amelyek igazán fontosak a befektetések és a tőzsdék szempontjából.

A beszállási pontok alapjai a következő források lehetnek:

  • technikai elemzés – az egyes eszközök árfolyamából rajzolt grafikon mintázatai
  • fundamentális elemzés – az egyes eszközök becsült valós értékének eltérése az árfolyamtól
  • hírek – friss információk, újdonságok

A technikai elemzés hívei abból a feltételezésből indulnak ki, hogy a részvényárfolyamba már minden információ beépült, s az árfolyamokat a befektetői pszichológia mozgatja. Ők rövid- és hosszútávon is csak az egyes eszközök árfolyamából rajzolható grafikont vizsgálják, s keresik azokat a mintázatokat és alakzatokat, amelyek mentén a befektetők szerintük hasonlóan reagálnak.

A fundamentális elemzés hívei abból a feltételezésből indulnak ki, miszerint az árfolyam hosszú távon igazodik az adott eszköz, például egy vállalat tényleges értékéhez (fundamentumhoz), még ha rövidtávon lényeges eltérések is lehetnek. Hosszú távon azelemzők azokat a célpontokat keresik, amelyek árfolyamukat tekintve jelentősen alulértékeltek a tőlük elvárt jövedelemtermelő képességhez képest.

A legfrissebb piaci információk következtében is történhetnek jelentős elmozdulások. Sok információ ugyanis nem, nem a megfelelő súllyal, vagy csak késve kerül beárazásra a részvények árfolyamába, úgyhogy az ebből fakadó egyensúlytalanságokat is ki lehet használni rövidtávon.

Posztjainkban törekszünk arra, hogy minden elemzés és hír a kellő időben és a kellő terjedelemben jusson el hozzátok.

Technikai elemzés

A befektetői pszichológiának jelentős hatása lehet a részvények árfolyammozgására. Mivel azonos helyzetekben a befektetők hasonló jelenségekre számítanak a piaci mozgások tekintetében, a jelenségek önbeteljesítő jóslatként nagyon sok esetben be is következnek. 

Ezek a várakozások leginkább az árfolyam mozgására irányulnak speciális szintek közelében.

Ilyen speciális szintek lehetnek a következők:

  • Az árfolyam korábbi minimum és maximum szintjei,
  • Kerek számok,
  • Mozgóátlagok (20, 50, vagy 200 napos átlaga az árfolyamnak),
  • Fibonacci szintek (a minimum és maximum szintek közötti speciális vonalak).

Ezek a szintek azért jelentősek, mert gyakran tudnak támaszként vagy ellenállásként viselkedni.

A támaszok és ellenállások olyan szinteket jelentenek a grafikonon, amelyeket az árfolyam tartósan nem tud áttörni. Míg a támasz alulról támasztja a grafikont, addig az ellenállás felfelé nem engedi áttörni az árfolyamot. A támasz érdekessége, hogy ha az árfolyam nem pattan fel róluk, hanem áttöri azt, akkor utána gyakran ellenállási szintként viselkedik. (Az ellenállásra ez ugyanígy igaz fordítva).

Támasz szint (pirossal) a Goldman Sachs árfolyam-grafikonján

Támaszok és ellenállások a felsorolt szinteken túl lehetnek egyéb speciális vonalak, például a minimum vagy maximum értékeket összekötő trendvonalak.

Tipp: Ha vásárolni szeretnénk, beszállási pontként szolgálhat például, ha egy árfolyam áttöri többszöri próbálkozás után az ellenállást fölfelé, de azt is kedvező jelnek vehetjük, ha az árfolyam alulról metszi valamelyik mozgóátlagot, esetleg egy rövidebb távú mozgóátlag alulról metsz egy hosszabb távú mozgóátlagot úgy, hogy közben az árfolyam a mozgóátlagok felett tartózkodik.

Fundamentális elemzés

Egy vállalat tényleges értékét nem tudjuk pontosan meghatározni, ugyanis a vállalatok értéke teljesen szubjektív és időben is változó tényező. Egy vállalat értéke leginkább attól függ, hogy ki, mikor és mennyi pénzt hajlandó adni érte. Ahhoz azonban, hogy megítéljük egy vállalat értékét, azt kell látnunk, hogy tulajdonosi szempontból mennyire értékes nekünk a vállalat, ami leggyakrabban arra vezethető vissza, hogy mekkora jövedelemtermelő képességgel bír.

A fundamentális elemzés tehát a vállalatok pénzügyi mutatóit vizsgálja, és leginkább arra a kérdésre keresi a választ, hogy a részvényes mekkora jövedelemre tehet majd szert a jövőben abból, hogy az adott részvényt tulajdonolja.

A fundamentális elemzők eszköztára rendkívül sokrétű, ugyanis ők azok, akik nyomon követik a vállalatok értékének alakulását, a vállalat vagy egyéb hiteles intézmények által közzétett források és hírek alapján.

A nagyobb részvények esetében az elemzők előrejelzéseket készítenek a vállalatok jelentéseiben közölt legfontosabb számokra vonatkozóan, sőt, fair értéket is megfogalmaznak a részvényárfolyamra nézve. A piac általában a várakozásokat is beépíti az árfolyamba, ezért lehetséges az, hogy például egy üzleti szempontból sikeres negyedéves jelentés után is esni tud egy részvény árfolyama, ha az adat elmarad a piaci várakozásoktól. A múlt eseményeinél azonban a jövőre vonatkozó elvárások az árfolyam alakulásában sokkal fontosabbak. Gondoljunk csak bele, amikor autót veszünk, akkor sem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan szolgált az autó a korábbi tulajdonosánál, nekünk az számít, hogy bennünket hogyan szolgál majd. Így van ez a részvényekkel és a vállalatokkal is: nem az a fontos, hogy két éve mekkora volt a profit, hanem hogy mekkora lesz a jövőben!

Tipp: Ha vásárolni szeretnénk, jó célpont lehet egy alulértékelt papír, azonban azt tudni kell, hogy az alul- vagy felülértékeltség még önmagában nem ad okot az elmozdulásra. A vállalatok vezetőitől származó információkat pedig kezeljük némi kételkedéssel, tudniillik a menedzsment a legtöbb esetben hivatalból optimista.

Részvénnyel kapcsolatos elemzéseink és bejegyzéseink

Részvénykereskedéshez kapcsolódóan általános fundamentális információkat, technikai elemzéseket, hasznos háttérelemzéseket biztosítunk, tipikusan akkor, amikor valamilyen esemény elbillentheti a részvények árfolyamát vagy úgy látjuk, hogy érdemes a részvénybe beszállni vagy azt megfigyelni. Ezek az események lehetnek sokfélék (pl.: gyorsjelentés, bejelentések, rendkívüli hírek, stb), azonban elemzéseinkben minden esetben törekszünk arra, hogy teljes képet fessünk az adott eseményről, a pozitív, a negatív és a semleges tényezőket egyaránt felvonultatva.


1 hozzászólás

Lopu · november 5, 2020 - 10:42

Szuper

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük