Legfrissebb elemzésünk központjában a Fortune 500-as amerikai biztosítótársaság az Unum Group (NYSE: UNM) fog állni. A vállalat részvényében rejlő potenciált 2020 márciusában fedeztük fel, és áprilistól szeptemberig folyamatosan vásároltuk a részvényeket a 13-17$-os sávban. De miért gondoljuk, hogy ekkora potenciált rejt az amerikai biztosítócég?

A fenti ábrán láthatjuk hogyan alakult a vállalat részvényeinek árfolyama az elmúlt 5 évben. A 2020 márciusában kitört koronavírussal kapcsolatos tőzsdei összeomlásban az addig nagyrészt 30 és 60 dollár között mozgó árfolyam 2 hét alatt 10 dollárig esett. Ilyen mértékű zuhanás szinte csak az olaj-, légi- és hajózási társaságok, illetve az offline kereskedelemmel kapcsolatos vállalatok részvényeinél volt megfigyelhető. De lássuk, mennyire is volt indokolt a visszaesés az Unum Group esetében:

Mint az ábrán is láthatjuk a vállalat nyeresége nagyon minimális mértékben csökkent, abszolút nem volt indokolt az ilyen mértékű visszaesés. Jelenleg a vállalat P/E rátája 4, tehát a vállalatba fektetett pénz megtérülése 4 év, ami iszonyatosan jónak számít ezen a piacon (amikor mi felfedeztük a vállalatot ez a mutató 3 alatt volt és nem értettük miért ilyen alacsony a vállalat értékeltsége).

Nézzük meg a vállalat könyv szerinti értékét (Book Value), ami pedig azt mutatja meg, hogy mennyit érne a vállalat, ha a mostani hozamszintjét tudná tartani, nem csökkene és nem is emelkedne a jövőben a nyereség mértéke:

Ahogy az ábrából láthatjuk a részvény könyv szerinti értéke folyamatosan nő, ami azzal hozható összefüggésbe, hogy a nyereség is növekszik. A jelenlegi árfolyam 51,9$ lenne, ha nem vennénk figyelembe az emberek jövőbeli várkozásait, de mit is jelent ez?

Röviden ez azt jelenti, hogy a piac szerint a nyereség a jövőben drasztikus mértékben fog csökkeni vagy éppenséggel akkora az eladósodottság mértéke, hogy egy bizonytalan piaci helyzetben bármikor csődbe kerülhet a cég (mint ezt láthattuk is több olajipari vállalatnál).

A jövőbeli nyereség drasztikus csökkenésére nagyon minimális esélyt látunk: egy biztosítótársaságnak elég konstans a bevétele és a nyeresége, az elmúlt évek tapasztalai alapján pedig a nyereség kis mértékben ugyan, de nőtt. Akkor mi okozhatja ezt a mértékű alulértékeltségét, az eladósodottság?

A fenti ábrán láthatjuk, hogy az eladósodottság mértéke nem mondható magasnak, az elmúlt 15 év számaihoz képest leginkább átlagosnak mondható (mindenkinek ajánljuk, hogy mielőtt repülőgép/hajózási társaságok részvényeit szeretné megvenni nézze meg az adott vállalat debt to equity ratio-ját, meg fog lepődni).

Összességében semmi kivetnivalót nem találtunk az amerikai biztosítótársaságban, sőt, a jelenlegi 6%-os osztalékhozam is rendkívül kecsegtető lehet, a korábbi cikkünkben megírt minden feltételnek megfelel, ami egy jó osztalékrészvénynek szükséges.

Mi elég erősen bevásároltunk a részvényből a 13-17$-os sávban a részvényből, a jelenlegi árfolyam mellett számunkra tartás (Hold), de amennyiben visszaesik az árfolyam 17$ alá biztosan fogunk még vásárolni az Unum papírjaiból. Pár hónapos távlatban nem számítunk nagy emelkedésre, azonban úgy gondoljuk, hogy hosszabb távon (3-5 év), a 30-35$-os sávban stabilizálódhat a cég árfolyama.

Írd meg Te is a véleményed az Unum Groupról ingyenes Facebook csoportunkban!

Jogi nyilatkozat

A jelen cikkben található információk és elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. A cikkben, csakúgy, mint a tozsdex.hu honlapon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Kifejezetten kiemeljük, hogy minden személy kockázatviselési hajlandósága más és más, a cikkben közölt információkat pedig kifejezetten csak ezen kockázatviselési hajlandóság ismeretében lehet értelmezni és értékelni. Ezért bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés befektetőnek való megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk és tozsdex.hu honlap nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért mindenkor tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén mindenképpen konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! Az előbb írtakra tekintettel az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője kizárja mindennemű felelősségét az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért. Az tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az általa közölt hírek, elemzések, és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. A tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a tozsdex.hu honlap, valamint a jelen cikk szerzője az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük