A vállalat akar osztalékot fizetni: Osztalékfizető részvény kiválasztása során érdemes olyan vállalaton keresni, amely legalább 10-20 éve folyamatosan emel a kifizetett osztalék mértékén.
A vállalat tud is osztalékot fizetni: Érdemes megfigyelni, hogy az adott vállalat a nyereség hány százalékát fizeti ki osztalékként, az osztalékfizetési ráta ideálisan 50% alatt van, tehát a cég a nyereségének kevesebb mint felét fizeti ki osztalék formájában. Amennyiben az osztalékfizetési ráta 100% fölött van, az azt jelenti, hogy a vállalat hitelből fizet osztalékot, az ilyen részvényeket messziről kerüljük.
A cég indulóhozama optimális: Általánosságban elmondható, hogy sem a túl magas (10% fölötti), sem a túl alacsony (2% alatti) osztalékot fizető részvények nem alkalmasak osztalékportfolió kiépítésére.
A növekedési kilátások megfelelőek: A vállalatnak képesnek kell lennie növelnie hosszútávon a cég profitját, mert csak így lehet fenntartható módon növelni folyamatosan az osztalék mértékét.
A részvény ára alulértékelt: A vállalat P/E és Forward P/E rátája az adott iparághoz és a cég múltbeli adataihoz képest alulértékelt legyen.


1 hozzászólás

Lopu · november 5, 2020 - 11:01

jó volt,csak rövid.

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük